Požár lesa u Bzence

01.06.2012 15:52

Ve středu 30.5.2012 v 9.50 hodin hasiči po téměř sedmi dnech ukončili likvidaci rozsáhlého požáru lesa u Bzence-Přívozu na Hodonínsku. 

Požár, který vypukl ve čtvrtek 24. května odpoledne (na tísňovou linku hasičů byl ohlášen v 15.59 hodin), se rozšířil na plochu takřka 200 hektarů a zasáhl 174 hektarů lesa. Jednalo se o borový porost ve stáří od několika let až po vzrostlé stromy ve stáří 90 – 100 let. Požár, původně ohlášený jako hořící paseka o ploše 50 krát 50 metrů, se v písčitém, velmi suchém terénu Moravské Sahary a díky silnému a neustále se točícímu větru velmi rychle šířil do okolí. Při příjezdu prvních jednotek byl hustý kouř z požářiště viditelný ze vzdálenosti 15 – 20 kilometrů. V 16.22 hodin byla plocha požáru travnatého a lesního porostu 500 čtverečních metrů, v 16.36 hodin již hořelo na ploše 0,5 čtverečního kilometru. Za další dvě hodiny se fronta požáru posunula o další 2 – 3 kilometry.

Vzhledem k velkému rozsahu a rychlosti šíření požáru byl k jeho likvidaci během několika desítek minut vyhlášen druhý a třetí stupeň poplachu a vzápětí i nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. „Rozsah požáru a podmínky, v nichž se sířil, překonaly všechna dosavadní kritéria pro velký požár,“ uvedl dnes na závěr zásahu ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Ing. Jiří Pelikán. „Od začátku všechno hrálo proti nám – sucho, písčitý terén a nepřítel č. 1 – ostrý vítr,“ upřesnil plk. Ing. Martin Červenka, který byl náčelníkem štábu velitele zásahu a jeho části také velel.

Hasiči zásah rozdělili na pět úseků – k boji s ohněm nasadili desítky vodních proudů, ženijní nářadí i vzdušné síly – do Bzence postupně odletěly tři policejní vrtulníky s hasícími vaky, a také tři hasící letadla. Po vyhlášení zvláštního stupně poplachu do terénu Moravské Sahary na pomoc jihomoravským hasičům vyrazily odřady jejich kolegů z dalších krajů. Z Hlučína na Frýdeckomístecku do Bzence vyjel tým Záchranného útvaru HZS ČR s těžkou technikou. Přes obrovské nasazení hasičů – na požářišti jich plameny hasilo až 250 – se požár podařilo dostat pod kontrolu teprve v pátek 25. května ve 20.45 hodin. V této době měli hasiči za sebou i první mimořádně dramatické chvíle – plameny a obrovský žár odřízly část zasahujících jednotek od okolí. Hasiči museli na místě nechat natažené hadice a na poslední chvíli v cisternách odjeli do bezpečnější vzdálenosti. Dva hasiči nestihli uniknout dostatečně rychle a zdravotníci je se zdravotními problémy po nadýchání toxických zplodin hoření převezli do nemocnice. Další dva hasiči se zranili při manipulaci s technikou. Později se naštěstí ukázalo, že u všech čtyř se jednalo o lehká zranění  

Po páteční lokalizaci ale hašení největšího lesního požáru v ČR za posledních 15 let pokračovalo další čtyři a půl dne. V lese u Bzence se při likvidaci požáru vy\střídalo celkem 200 jednotek hasičů. Z toho se jednalo o 188 jednotek z 10 krajů ČR. Dalších 12 jednotek přijelo ze Slovenska. K hašení, terénním úpravám i budování valů k zabránění šíření ohně byly nasazeny dva tanky a jeden obrněný automobil. K zásobování cisteren vodou hasiči nejdříve zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacích stanovišť u zdrojů v Bzenci, později je z větší části nahradila dvě velkokapacitní čerpadla Somati z Plzeňského a Moravskoslezského kraje. Tyto supervýkonné stroje dokázaly vodu z koryta řeky Moravy dostat až do vzdálenosti takřka tří kilometrů na dosah požáru. Zatímco v prvních dnech zásahu byly v akci zejména velkoobjemové cisterny a hasící speciály pro lesní požáry, v posledních dnech hasiči nejčastěji s pomocí lopat a 57 zádových vaků likvidovali drobná ohniska v kořenech stromů a pařezů. 

Na požářišti u Bzence-Přívozu se vystřídalo přes 1500 hasičů a téměř 300 zásahových vozidel. 20 vozidel bylo při zásahu poškozeno. K likvidaci požáru hasiči spotřebovali 21 milionů litrů vody a hektolitry pěnidla. Náklady na pohonné hmoty dosáhly 1,2 milionu korun. O pořádkovou službu se staralo 200 policistů. Stravování hasičů i policistů zajišťoval panel neziskových organizací JmK. Kvůli problémům se spojením operátor mobilní sítě na místě instalovat převaděč signálu. Celkové náklady na zásah zřejmě dosáhnou 9 – 10 milionů korun.

Podle prvních analýz pracovníků Lesů ČR požár na lesních porostech způsobil škodu ve výši 30 milionů korun. Drtivou většinu stromů budou muset lesníci pokácet. Na jejich místě vysadí 1,5 sazenic mladých stromků. „Pokud bychom s takovým požárem bojovali v příštích letech, kdy nám vzhledem k drastickým škrtům v rozpočtu hrozí citelné omezování stavů hasičů i počtu techniky, požár by se rozšířil na podstatně větší plochu a způsobil by mnohem vyšší škody,“ upozornil ředitel HZS JmK plk. Ing. Jiří Pelikán.

Vyšetřovatelé HZS JmK pátrají po příčině vzniku požáru. Zatím mají několik pracovních verzí, které dosud nelze specifikovat, ani zúžit na jednu konkretní. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení.

Požářiště dnes hasiči předali pracovníkům Lesů ČR. Protože plochu 200 hektarů je třeba nejméně v příštích 14 dnech střežit pro případ nového rozhoření skrytých ohnisek, požární dozor a monitorování spáleniště bude nepřetržitě zajišťovat 8 hasičů. Při případném novém zahoření na místo vyjedou požární jednotky, k okamžitému zprovoznění je připraveno i velkokapacitní čerpadlo vody.

 

Převzato z www.firebrno.cz