Krajské kolo dorostu a postup na republiku

14.06.2012 10:31

V neděli dne 10. června 2012, se uskutečnilo v Hustopečích krajské kolo dorostenců a dorostenek. V soutěži družstev náš okres zastupovali kluci z Mistřína, v dívčí kategorii jsme bohužel zastoupení neměli. Želízka v ohni jsme ovšem měli v kategorii jednotlivců a jednotlivkyň. Z dívek nás zatupovali Tereza Lysoňková z Hroznové Lhoty a v chlapecké kategorii to byly Antonín Ševčík z Rohatce, František Salčák z Petrova a Miroslav Lička z Velké nad Veličkou.

 

Nejprve se začínalo požárním útokem u chlapců. Jedni z největších favoritů na postup do celorepublikového kola byl zřejmě tým Ivanovice na Hané. Jenomže ti při svém útoku chybovali a jejich čas vysoko nad 40 vteřin naznačoval, že vše bude možná jinak a celá soutěž bude zajímavá. Kolektiv kluků z Mistřína šel na startovní plato jako 6. poslední tým. Jelikož se jedná o velice mladý tým, tak jsme si jeli spíše jenom pro zkušenosti, ale kluci velice překvapili, když časem 32.76 obsadily druhé místo, jen necelou vteřinu za první Kuřimí. Druhou disciplínou byla štafeta 4x100m překážek. Mistřín startoval opět jako 6. a 1. pokus zaběhl v čase 69.67sec., v 2. pokusu se objevili mírné chyby, tudíž to bylo poznat i na čase 72.60sec. Časem z prvního pokusu si ale zajistili 3. místo. Po dvou disciplínách se pohybovali na překvapivém 2. místě. Po menší pauze následovala zkouška mysli, kdy si všichni prověřili své znalosti v písemném testu. Tam Mistřín bohužel jednou chyboval, ale jak jsme se později dozvěděli, tak i ostatní týmy chybovali, což nás udrželo stále ve hře. Jako poslední disciplína byla 100m překážek. V tomhle odvětví jsme proti konkurenci značně zaostávali. Naše časy se pohybovali mezi 20-21 vteřinami, kdežto konkurence z Kuřimi a z Ivanovic běhala časy kolem 19 vteřin a výjimkou nebyl ani zaběhnutý čas pod 19 vteřin. Tady velkou roli sehrály právě zkušenosti. I tak ale Mistřín v téhle disciplíně obsadil 3. místo a v konečném pořadí uhájil bronzovou příčku, což bylo na jejich mladý věk překvapení. Jako stříbrní skončili Ivanovice a zlato a postup na republikové kolo vybojovala Kuřim.

 

Dívčí týmy se zúčastnily pouze 3 a to Vítonice, Drnholec a Ivanovice na Hané. Po urputném boji mezi Ivanovicemi a Vítonicemi se nakonec radovali se zlata a postupu na republikové kolo Ivanovice. Kluci jednotlivci začali svůj den testy, ze kterých vyšli bez újmy a s dobrou startovací pozicí, protože někteří jejich soupeři chybovali. Před obědem přišla první disciplína 100m překážek. Zde se mělo začít poprvé rozhodovat. Jako první se z našeho okresu postavil na start s číslem 6 Miroslav Lička z Velké. Bohužel drobné chyby znamenaly drahocenné vteřiny a čas se v cíly zastavil na hodnotě 27.15 sec. V pátém rozběhu se se startovním číslem 10 postavil na start František Salčák z Petrova. Tomu se vedlo o něco lépe a první pokus zaběhl na jistotu s časem 23.19sec. Jako třetí bojovník za náš okres šel se startovním číslem 14 na start Antonín Ševčík z Rohatce. Svůj první pokus zakončil nejlépe z hodonínského tria s časem 22.88sec. Druhé pokusy byly o něco lepší. Miroslav Lička si polepšil na 22.86sec. a v téhle disciplíně skončil 12.  František Salčák si také zlepšil čas na 22.69 a v běhu na 100m překážek obsadil 11 místo. Antonínu Ševčíkovi se bohužel druhý pokus dokončit nepodařilo, tak se mu počítal čas z prvního kola a jeho umístění v téhle disciplíně bylo 13. místo. Třetí disciplínou byl dvojboj. Miroslav Lička za to vzal hned první pokus z ostra a svůj běh dokončil v čase 18.53. Františkovi Šalčákovi se první pokus tolik nepovedl a do cíle doběhl v čase 23.35. Třetí zástupce okresu hodonín Antonín Ševčík přiběhl do cíle s časem 21.82.

Druhé a závěrečné pokusy toho dne se šli už buď anebo, protože ztratit už nebylo co. Jediný kdo se svým časem dokázal něco udělat, byl Miroslav Lička, který si svůj běh zlepšil na čas 18.32. František Šalčák tenhle svůj pokus nedokončil, kvůli spadenému minimaxu a Antonín Ševčík po chybě na hasicím přístroji doběhl čestně do cíle v čase 26.47. Z téhle disciplíny si kluci odvážely umístění Miroslav 6. místo, František 13. místo a Antonín 12. místo. Po celkovém součtu všech bodů se mezi jednotlivci umístili kluci takto. Miroslav Lička 7. místo, František Šalčák 10. místo a Antonín Ševčík 12. místo.

 

Jedno malé překvapení nás ovšem čekalo v dívčí kategorii jednotlivkyň. Tady jsme měli jenom jednu zástupkyni našeho okresu Terezu Lysoňkovou z Hroznové Lhoty. Hned prvním pokusem v běhu na 100m překvapila, kdy s časem 22.04 byla na třetím místě. Ještě ji ale čekal pokus druhý. Ten se ji ovšem povedl ještě lépe, ale jelikož i jejím soupeřkám se zadařilo, tak s vylepšeným časem 21.66 si udržela 3. místo z běhu na 100m překážek. Vědomostní část přečkala bez ztráty bodu a bez jediné chyby, což ji drželo ve hře a pře závěrečnou disciplínou se dalo přemýšlet i o postupu na republikové kolo, ale jen za předpokladu, že se jí povede dvojboj. Ve dvojboji ale nedala svým soupeřkám vůbec žádnou šanci a hned prvním pokusem a časem 20.20 si v disciplíně zajistila vedení. Ve druhém pokusu šla už jen sama proti svému času, který ovšem kvůli chybičce na hasicím přístroji už nevylepšila, ale čas z prvního kola ji postačil na 1. místo.

 

V konečném součtu nás čekalo překvapení, kdy se Tereza vyhoupnula na celkové 2. místo a tím pádem si zajistila, jako jediný zástupce našeho okresu, postup na republikové kolo, které proběhne 7. a 8. července v Sokolově.