Hasiči z Mistřína jsou mistři

31.08.2013 09:58

Velký úspěch slaví sbor dobrovolných hasičů z Mistřína. Na Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů zvítězili v požárním útoku. Celkově se umístili na druhé příčce. „Je to pro nás historický úspěch," řekl člen místřínských dobrovolných hasičů Vojtěch Marada.

Mistrovství se uskutečnilo předposlední srpnový víkend na atletickém stadionu v Mladé Boleslavi. „Disciplína požárního útoku je na mistrovství oproti jiným závodům specifická tím, že se běží s jednotným čerpadlem, které se při běžných soutěžích nepoužívá. Proto s ním také většina týmů nemá žádné zkušenosti," vysvětlil Vojtěch Marada.

Požární sport se pro dobrovolné hasiče skládá z tří disciplín. Začínalo se během na sto metrů překážek. „Závodník překonává dva metry vysokou bariéru. Sbírá hadice, které po překonání osm metrů dlouhé a přes metr vysoké kladiny musí zapojit. Pak dobíhá do cíle. Sčítá se šest nejlepších časů z osmi závodníků," přiblížil dobrovolný hasič. Po sečtení časů mistřínští zůstali na šestém místě. Ve štafetě na sto metrů vybojovali třetí místo, celkově se tedy posunuli na průběžnou čtvrtou pozici.

Poslední den mistrovství ovládla královská disciplína – požární útok. Výsledný čas pro sedmičlenné mistřínské družstvo byl pod šestadvacet sekund. Díky němu se posunuli dokonce na průběžné první místo. To si i po druhém kole udrželi. Stali se tak mistry ČR v požárním útoku. V celkovém součtu se tak před ně dostalo jen družstvo ze Širokého Dolu.

„Při přebírání trofejí jsme zavzpomínali na rodný kraj a zanotovali jsme Ta jižní Morava je jistě krásná zem," usmál se Vojtěch Marada. Po příjezdu domů na ně čekalo vřelé uvítání od fanoušků. Úspěšný tým soutěžil ve složení Dušan Hradský, Petr Marada, David Výlet, Tomáš Urbánek, Vojtěch Marada, Martin Gruber, Michal Vašulka, Dominik Hajný, Miroslav Kyněra, Radim Svora. Pozici zdravotníka obsadila Eva Trefilíková.

Vedoucí družstva Dušan Novák je s výkonem týmu spokojený. „Je to zadostiučinění. Trénujeme na to už spoustu let. Byli jsme tam dva roky po sobě a moc se nám nedařilo. Skončili jsme desátí a osmí ze sedmnácti. Jsem strašně rád, že se to letos konečně podařilo. Jsem na všechny hrdý," pochválil družstvo Novák.

Tým ze Svatobořic-
-Mistřína v současné době soutěží na seriálu Grand Prix Hodonín. Průběžně jsou dokonce první. Čekají je ale ještě dva poslední závody, ve kterých zabojují o celkové prvenství.

 

RADKA KŮŘILOVÁ