Mistřín opět triumfoval v rekordu ligy

26.07.2012 17:30

Pouhých sedm dní vydržel v platnosti okresní rekord v požární útoku mužů. Kluci z Mistřína svůj vlastní top zápis 17,10 z petrovské trávy vyšperkovali hned na další pohárovce. Nové maximum okresu Hodonín má od včerejška hodnotu 17,09 a viděli jej diváci v Rohatci. Rohatecká pohárovka se narozdíl od Petrova běhá po asfaltu. Silnice u kulturního domu se mírně zvedá, převýšení je ale minimální, přibližně metr. Předpověď počasí hlásila všelico, jen ne počasí typické pro půlku července. Déšť ale tentokrát čtyřiadvacet mužských a deset ženských týmů ušetřil. Rohatec díky tomu viděl špičkový požární sport, hned čtyři týmy pokořily do té doby platné rekordy trati a na řadu přišel i rozstřel o třetí příčku.

Mistřínští kluci šli na plato hned jako třetí v pořadí. Už před nimi nasadili vysokou laťku hasiči z Velké nad Veličkou. Jejich útok s výsledným časem 18,33 by v některých letech stačil i na vítězství, letos za něj ovšem kluci z Hořnácka brali "jen" 6. místo. Ale zpět k Mistřínu, hasiči z Kyjovska se kromě hasičiny aktivně věnují i folkloru a jejich tým v posledních týdnech ladí jako pravá slovácká cimbálka. Rohatecký čardáš v mistřínském podání opět musel nadchnout i absolutní hudební barbary. Hasičské muzicírování tentokrát skončilo časem 17,09 a nový okresní rekord byl na světě. To však ještě ale zdaleka nebylo vše. Do Rohatce se totiž letos sjela konkurence opravdu luxusní. Kromě lídrů hodonínské ligy, se totiž do startovní listiny zapsaly i průběžně vedoucí týmy lig z Břeclavska a Uhreskohradišťska, Pasohlávky a Vésky. Prvně jmenovaní borci z podpálavských kopců šli na start jako sedmí. A srovnání s Mistřínem bylo o fous. Útok neměl viditelnou chybu, rozhodlo se až na terčích. Zatímco Jarda Mandák dokázal světlo na modrobílé sklopce rozsvítit v neuvěřitelném čase 16,53, jeho kolega se o pár desetinek zdržel. Výsledek 17,19 na Mistříňáky tentokrát nestačil.

V dalším průběhu soutěže se k časům Mistřína a Pasohlávek nikdo nepřiblížil. O skvělé časy přesto nebyla nouze. Zadařilo se Vřesovicím. Kluci s časem 18,21 obsadili nakonec 5. místo. Pod devatenáct vteřin se dostali také hasiči Vacenovic, Prušánek a Vlkoše. Klání se však svého vyvrcholení mělo ještě dočkat. V samém závěru startovní listiny se předvedly právě již zmiňované Vésky a také Veteran Racing Club Vacenovic, obhájce loňského vítězství. Vésčani doplatili podobně jako Pasohlávky na nevyrovnané proudaře. I v jejich případě svítila na časomíře na jednom z terčů "šestnáctka", konkrétně 16,88 nalevo. Pravý proudař ale cílil o vícenež vteřinu déle a výsledný čas 18,07 na vedení nestačil. Na chlup stejný výsledek navíc o pár minut později předvedly i Vacenovice. Následoval tak rozběh o třetí místo. Ten pro sebe nakonec časem 17,71 vybojovali zástupci Hradišťska. Na prvních třech místech se tak v Rohatci nakonec seřadili lídři okresů Hodonín, Břeclav a Uherské Hradiště.

Také kategorie žen byla letos v Rohatci rekordní. Okresní primát sice tentokrát visel hodně vysoko, přepisovaly se ale alespoň nejlepší výkony trati a to hned dvakrát. Rekord místní pohárovky 18,94 držela z roku 2007 děvčata z Petrova. Vydržel pět let, historii z něj udělaly až ve velké pohodě běhající hasičky z Lipova. Tým, který díky své vyrovnanosti a kvalitě postupně a nenápadně utíká všem soupeřkách v Autorenova Grand Prix, dokončil další podařený útok v čase 18,55. Jejich radost z rekordu, ale trvala přibližně jen pět minut. Náladu po nevydařém vystoupení v Petrově si totiž bezezbytku spravily holky z Hrubé Vrbky. Vrbčanky už pár sezon předvádějí moderní požární sport na hranici rizika. Občas jejich snažení sice končí nezdarem, téměř vždycky se ovšem je na co dívat a pokud to vyjde jako v Rohatci, o zasloužené ovace bývá postaráno. Tentokrát jim publikum aplaudovalo za výsledek 18,43. Šárka Mrkvová přitom dokonce sestřelila terč v čase 17,61. Za tento počin jí jako nejrychlejší proudařku dne čekala po skončení soutěže tradiční rohatecká odměna - kapr v nádrži. Šárka ukázala, že ani rybaření jí není cizí a ve Vrbce se tak v sobotu asi obíraly rybí kosti. Za duem Lipov Vrbka zela v Rohatci poměrně velká díra. Další týmy se nevyvarovaly menších či větších chyb. Bronz si opět na Horňácko odvážejí za čas 21,11 hasičky z Kuželova. Stejné pořadí je i průběžném pořadí Autorenova Grand Prix.