Nová dotace pro dobrovolné hasiče odstartována

28.01.2016 12:47

Dne 27. ledna 2016, v budově Úřadu vlády premiér Bohuslav Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec a generální ředitel Hasičského záchranného sboru brig. gen. Drahoslav Ryba slavnostně odstartovali novou dotaci pro dobrovolné hasiče.

Tato dotace je určena na nákup dopravních automobilů a na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic jednotek SDH obcí. Jde o zcela nový dotační titul, který umožňuje bez rozdílu všem jednotkám požární ochrany získat dotaci na nákup dopravních automobilů nebo na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic. Státní rozpočet počítá pro rok 2016 s částkou 250 mil. Kč, přičemž spoluúčast krajů a obcí se předpokládá také ve výši 250 mil. Kč.

Nedůležitější rozdíl oproti stávajícím dotacím spočívá v tom, že si o ní budou moci žádat všechny jednotky dobrovolných hasičů, bez rozdílu kategorie, tedy i jednotky JPO V. Dalším rozdílem, který přivítají zejména menší sbory, je ten, že finance bude možné čerpat na dopravní automobily a také na výstavbu a rekonstrukce požárních zbrojnic. Toto až do dnešní doby nebylo možné.

Více informací naleznete v sekci Dokumenty nebo na stránkách www.hzscr.cz