Pohár starosty obce zůstává po rekordním výkonu v Mistříně

20.06.2013 21:40

V parnou červnovou sobotu 15. 6. se vůbec poprvé vydaly týmy požárních sportovců a sportovkyň soutěžit o ligové body do Mistřína. Jako první „pokřtili“ mistřínskou dráhu hasiči z Vacenovic, kteří ale po kuriózním zaseknutí košaře v kádi brali za čas 21.77 s pouze poslední bodovanou 10. příčku. O poznání lépe si vedl další tým na startu a jedni z horkých favoritů – Pasohlávky. Pěkně rozběhnutým útokem atakovali hranici 17 s, kvůli prostřiku na levém proudu však byl výsledný čas 17.61 s pouze stříbrný. Hned po slušném výkonu Pasohlávek se zraky všech diváků soustředily na základnu, kterou si chystalo domácí družstvo Mistřín „A“. Obhájci titulu jistě chtěli před domácím publikem předvést co nejlepší výkon a také prolomit sérii nevýrazných výkonů z posledních ligových závodů. A povedlo se jim to náramně! Domácí parádně rozběhlým útokem zvedali diváky ze sedadel a vyrovnané sestřiky proudařů zastavily časomíru v novém rekordu Grand Prix Hodonín 16.79 s! Rychlá mistřínská dráha viděla toho odpoledne ještě jednu 16ku, na svědomí ji měl levý proudař Vřesovic, který první vodou trefil krásných 16.90 s. Výsledný čas Vřesovic se ale vinou „zahrádkáře“ na pravém proudu zastavil až na hodnotě 18.00 s a stačil pouze na bronz. 

Ještě před nimi na dráhu vlétli dosavadní lídři GP Hodonín Vésky „B“, přibrzdila je ovšem chyba při nabírání a prostřik levého proudaře posunul kluky z Vések až na 5. místo s časem 18.80 s, těsně za Velkou nad Veličkou „A“, která brala „brambory“ za čas 18.71 s.

Aby se mistřínská dráha krásně zelenala, rozhodli se ji pozalévat i domácí proudaři Mistřína „B“ – nezapojená proudnice a NP a skorodomácí Svatobořice, kteří po sekundovém prostřiku brali 7. místo za čas  19.46 s.

Následovala krátká pauza na přestavbu dráhy a pokračovalo se kategorií žen. Jako první se na start chystalo vedoucí družstvo ligy žen – hasičky z Hovoran. I přes drobné zaváhání na rozdělovači však holky potvrdily dobrou formu časem 19.16 s. Po neplatném pokusu Velké nad Veličkou, způsobeném neodpovídající délkou hadic, si základnu připravovaly loňské vítězky Autorenova Grand Prix žen z Lipova. Děvčata ukázala, že Hovorankám letos nedají nic zadarmo a časem 18.08 s suverénně ovládla kategorii žen. Více než sekundový prostřik jistě mrzel hasičky z Kuželova, pro které čas 20.12 s znamenal nepopulární 4. místo. Bronzovým časem 19.55 s pak soutěž žen uzavřel další tým z Horňácka – Hrubá Vrbka. Díky vítězství na domácí půdě a zaváhání dosavadních lídrů z Vések se po 6 závodech dostal do čela kategorie mužů tým Mistřína „A“, v kategorii žen zatím hájí první příčku hasičky z Hovoran. V obou kategoriích je ovšem situace velmi vyrovnaná, vedoucí týmy mají k dobru pouze pár bodů a do konce sezony se jistě můžeme těšit na spoustu krásných výkonů a tvrdý boj o přední příčky. Grand Prix Hodonín nyní čeká třítýdenní pauza, po které bude pokračovat  v sobotu 6. 7. soutěží v Petrově. Právě petrovská trať byla v loňském roce svědkem rekordu v kategorii mužů. Dočkáme se vylepšení rekordního zápisu i letos?

 
Vojtěch Marada