TFA MH mělo dobrý ohlas

20.09.2014 22:22

Zcela nový projekt soutěží TFA pro mladé hasiče se uskutečnil dnes dopoledne na školním hřišti při ZŠ Mírové náměstí v Hodoníně. Na start se tu postavily přesně tři desítky závodníků ve věku 10 až 15 let k plnění klasických disciplín dle mezinárodních pravidel soutěží TFA (z anglického „Toughest Firefighter Alive“, volně přeloženo „Nejtvrdší hasič přežívá“). Při soutěži byly pochopitelně disciplíny i překážky uzpůsobeny věkové kategorii i fyziologickým možnostem dětí. Na stanovištích byly zvoleny i překážky, které soutěžící běžně znají s disciplín soutěží Plamen. Soutěž jednotlivců v tomto duchu se na území okresu, a možná i kraje, uskutečnila vůbec poprvé. Při sestavování pravidel této soutěže byli co nejvíce respektovány mezinárodní pravidla tak, aby byla zachována rovnováha zatížení celého těla a úkony co nejvíce odpovídaly skutečné práci hasičů u zásahu.

S úkoly na 4 úsecích se v kategorii mladších děvčat nejlépe vyrovnala Anna Hajná z Mistřína, která porazila druhou Claudii Novosádovou a Kateřinu Fiuráškovou. S velkým náskokem porazil své soupeře Adam Gasnárek z Vracova. Stříbrným z mladších kluků byl Michal Výlet, třetí Adam Brückner ze Svatobořic. Ve starší kategorii si nejlépe vedla Kateřina Fricová z Mistřína. Mezi Denisou Řezáčovou a Nicol Mokrušovou z Rohatce musel díky shodným časům rozhodnout až rozstřel, ten vyšel o 7 sekund lépe pro Denisu. Laťku nastavil velmi vysoko první soutěžící v kategorii starších kluků Jan Robek z SDH Blatnice, jeho čas 2 minuty a 27 sekund už pak nikdo nepřekonal. Druhý skončil Adam Vašulka z Mistřína, třetí Lukáš Plášek z Vracova.

Soutěž se všem závodníkům velmi líbil, během závodu nebylo potřeba řešit žádné protesty či nesrovnalosti. Rozhodčí se této nové role zhostili velmi bravurně. Velký úspěch u dětí měl pochopitelně i závěr soutěže, kdy si celou trať vyzkoušeli na vlastní tělo i vedoucí všech zúčastněných kolektivů. Věřím, že se tento druh soutěže ujme a na příštím ročníku se potkáme v mnohem hojnějším počtu. Celkové výsledky najdete pochopitelně i tady.